Poznejte půdní potravní síť a techniky syntropického zemědělství pro zvýšení výnosů a řešení klimatické změny.

Třídenní workshop s Phillipem Bartonem, Minds of Soil (EN), expertem na půdní potravní síť/soil food web (SFW)

Pá 13.12. – Ne 15.12.2024

Farma Částkov + Česká zemědělská univerzita

Překlad do češtiny zajištěn

Naše životy závisí na zdravé půdě!

Konvenční zemědělská praxe však ničí půdu rychleji, než je schopná se znovu obnovit.

Proto je velice důležité pochopit, jak tato tajemná a fascinující síť půdního života funguje a jaké postupy bychom měli používat, abychom ji zachovali živou a zdravou a urychlili proces jejího vzniku. Abychom se z jejích plodů mohli těšit my i budoucí generace.

Zúčastněte se vůbec prvního semináře v České republice, na kterém vám půdní specialista a agroekologický zemědělec v jedné osobě ukáže, jak analyzovat vitalitu vaší půdy, a provede vás praktickým založením biokompletního kompostu tak, aby vaše půdní komunita byla správně vyvážená.

Tento seminář přinese mnoho užitečných a praktických nástrojů pro každého, kdo chce pěstovat dobrou půdu, tak aby mohl pěstovat dobré plodiny – bez ohledu na velikost pěstební plochy.

A taky pro každého, kdo je prostě fascinován tímhle obrovským vesmírem pod našima nohama a chce se zanořit hlouběji, aby porozuměl, jak o něj může pečovat.

Na tomto intenzivním třídenním semináři se naučíte:

  • proč jsou pro nás půdní mikroorganismy tak důležité a jaká je jejich role v půdním ekosystému
  • jak identifikovat základní půdní mikroorganismy pomocí mikroskopu
  • jak nám poměr mezi jednotlivými mikroorganismy vypovídá o stavu a potenciálu naší půdy
  • jak vyrobit biokompletní kompost tak, aby se tento poměr změnil a urychlil se tak vývoj půdy a její regenerace
  • jak dosáhnout lepších výnosů a zmírnění klimatické změny skrze zdravé půdy a vhodné zemědělské postupy (kombinace znalostí půdní potravní sítě a syntropického zemědělství)

Seznamte se s lektorem: Phillip Barton, Anglie

Phillip Barton studoval a praktikuje:

  • Permakulturní design
  • Agrolesnictví
  • Půdní mikrobiologii
  • Agroekologii
  • Půdní potravní síť (SFW)
  • Syntropické zemědělství

Phillip vytvořil půdní analýzu a biokompletní kompost pro brazilskou CEPEAS (Výzkumná stanice pro Syntropické zemědělství), kterou vede Fernando Rebello. Pro velký úspěch ho doporučil svému učiteli, Ernstu Götschovi, zakladateli syntropického zemědělství.

Sběr dat, který Phillip provedl na Ernstově farmě, ukázal, že se syntropickými zemědělskými postupy, čistě prostřednictvím přírodních procesů a s nulovými vnějšími vstupy, můžeme dosáhnout ještě úrodnější a aktivnější půdy než jaká se nachází v pralesích bez zásahu člověka.

Felipe pri zakládání biokompletniho kompostu u Fernanda Rebella

To znamená, že lidé mají skutečně velmi účinné nástroje k tomu, aby se z ničitelů stali aktivními spolutvůrci zdravých ekosystémů.

Velmi slibná je pak kombinace s postupy ze Školy půdní potravní sítě (Soil Food Web School), která dokáže regeneraci půdy ještě více urychlit. A Phillip představuje velmi důležitý most mezi těmito dvěma klíčovými regenerativními zemědělskými postupy.

Phillipovým přáním je „ přenastavit naši roli v ekosystému“.

Proto v roce 2023 založil svoji půdní konzultační společnost Minds of soil:

„V Minds Of Soil hluboce respektujeme inteligenci přírody a uvědomujeme si nedílnou roli, kterou člověk v ekosystému hraje. Naše řešení jsou inspirována složitými vzorci, které vznikaly během 3,8 miliardy let koevoluce. Využitím těchto přírodních principů umožňujeme krajině posun do vyšších sukcesních stadií, čímž zvyšujeme množství i kvalitu života, v daném systému„

Seznamte se s místem konání: Farma Částkov

Farma Částkov je symbolem místa, kde je zdraví půdy pro zemědělce důležitější než maximalizace produkce. Jeho zakladatelka, Simona Hrochová, je příkladem vědomého a citlivého zemědělce, který klade velký důraz na techniky zlepšování půdy a ukazuje, že jen tak se můžeme jako zemědělci a pěstitelé vypořádat s ekologickými výzvami.


Chci se registrovat

Cena: 6000Kč (5500Kč v předprodeji)

Tato cena zahrnuje intenzivní třídenní workshop s Phillipem Bartonem, který přijede z Anglie, překlad do češtiny a veškerou organizaci před a během akce. Cena nezahrnuje stravu, ubytování a dopravu do ČZU v Praze, kam se přesuneme 15.12., abychom mohli pracovat v laboratoři s mikroskopy.

Strava a ubytování: je k dispozici vícero možností stravování a ubytování za dostupnou cenu (sdílené pokoje za cca 300Kč/noc). O aktuálních cenách vás budeme brzy informovat.

Doprava (nejen) na ČZU: pomůžeme s koordinací vytvořením tabulky s nabídkou a poptávkou a společné skupiny na Whats App.

Pořízení záznamu : Tento seminář nebude natáčen. Účast je tedy možná pouze osobní.

Závazná registrace:

Do 6.11.2024 (23:59) nabízíme předprodej vstupenek za zvýhodněnou cenu 5500Kč.

Platby odeslané 7.11.-11.12.2024 nebo do naplnění maximální kapacity 30 účastníků: 6000Kč.

Jak zakoupit vstupenku: vyplňte prosím závazný registrační dotazník níže. Po jeho odeslání obdržíte platební podklady. Po připsání Vaší platby bude Vaše místo na akci jisté. 

Storno podmínky: zrušení do 10 dní před začátkem akce: 50% návratnost, méně než 10 dní před začátkem akce 0% návratnost.


Přihlášením se na workshop získáte

  • znalosti a praxi, jak zhodnotit stav vaší půdy a nástroje, jak zlepšit její zdraví a produktivitu a současně chránit klima
  • velice praktický a zpřehledněný destilát toho nejdůležitějšího z celoročního kursu zakladatelky Soil Food Web, Elaine Ingham, který jinak stojí v přepočtu kolem 125 000Kč
  • možnost setkat se osobně s velmi příjemným, srdečným, zkušeným a mnohostranně vzdělaným Phillipem Bartonem a konzultovat stav Vaší půdy
  • vstup zdarma na Felipeho přednášku o SFW v Praze či Brně
  • možnost poznat slavnou a revoluční farmu Částkov
  • možnost setkat se se zakladatelkou Syntropy, Elsou Šebkovou, první českou certifikovanou expertkou na syntropické zemědělství
  • kontakt s dalšími účastníky, kterým záleží na zdraví půdy a klimatu
  • možnost účasti na případném jarním navazujícím workshopu: Založení syntropické zeleninové zahrady a aplikace kompostových výluhů

Oživ svoji půdu! – Předběžný program

Pá 13.12. 8.00 (farma Částkov, Žumberk) – Ne 15.12. 17.30 (Praha, ČZU)

Cíl:

Cílem tohoto třídenního workshopu je přiblížit účastníkům zcela zásadní a určující roli, kterou hraje SFW (Soil Food Web – půdní potravní síť) při jakékoli zemědělské činnosti, ovládnout umění biologického termofilního kompostování (analýza zdrojů, teorie a praxe) a dokázat určit hlavní hrdiny půdní mikrobiologie: houby, bakterie, hlístice a prvoky a na základě jejich zastoupení dokázat vyhodnotit zdravotní stav a potenciál dané půdy.

Výstupy:

Očekávaným výstupem tohoto semináře je, že účastníci budou mít:

porozumění o fungování SFW a syntropického zemědělství, jejích přínosů a toho, jak náš současný model zemědělství ovlivňuje produkci

praktické zkušenosti se založením kompostu podle standardního receptu nastíněného školou SFW s dodržením správné teploty a vlhkosti

znalost kompostovacích materiálů pro vytvoření kompostu podle receptury ušité na míru dle půdní analýzy daného místa – úloha dusíku a uhlíku a druhové rozmanitosti pro budování hub v našem kompostu, který můžeme následně aplikovat v našich agroekosystémech

základní úvod k používání mikroskopu a jak odebírat vzorky půdy/kompostu k posouzení, zda jsou přítomny prospěšné nebo škodlivé organismy

Program

Den 1: Úvod a teoretický základ

  • Případová studie: Minds of Soil & SFW (výsledky měření: pozemky Ernsta Götsche, zakladatele syntropického zemědělství, Brazílie; experiment zkoumající vliv SFW na produkci kukuřice v Mexiku)
  • úvod do SFW a jeho základních složek
  • případová studie z experimentální srovnávací stanice Sara Ana, Bolívie (experimentální zemědělská stanice vedená Nadací Ecotop a švýcarskou vědeckou institucí pro ekologické zemědělství FiBL), která srovnává syntropické zemědělství s dalšími druhy zemědělství
  • teorie kompostování: seznámení se s teorií biokompostování, potřebnými materiály a s tím, jak přizpůsobit recepty místním půdním podmínkám

Den 2: Praktické kompostování a biologické přídavky

  • skupinová aktivita: založení biokompletního kompostu, měření teploty a vlhkosti
  • prezentace biologických doplňků: jak používat kompost k výrobě výluhů a čajů pro zlepšení zdravotního stavu půdy
  • extrakce hlístic a nálev prvoků – praktická ukázka
  • použití extraktoru Beaumont k výrobě extraktu z hlístic a nálevu z prvoků
  • videa: případové studie SFW (produkce banánů, produkce rajčat)

Den 3: Půdní mikrobiologie

(přesun do laboratoře s mikroskopy na České zemědělské univerzitě v Praze)

  • úvod do práce s mikroskopem – naučíte se používat mikroskop a pečovat o něj, teorie odběru a přípravy půdních vzorků
  • vyhodnocování stavu půdy dle její mikrobiologie – určování bakterií, hub, prvoků a hlístic
  • praktická ukázka mikroskopování
  • praxe: odběr a analýza půdních vzorků (zkoumání vzorků půdy z různých zemědělských prostředí, extrakce hlístic a nálev prvoků.